Seg äppelkaka med brynt smör och mandel

Eftersom de svenska äpplena är så otroligt goda nu så får man verkligen passa på att tillaga lite saker med dem. Av den anledningen gjorde jag denna äppelkaka av massa goda saker som jag hade hemma. Resultatet blev en härligt "seg" äppelkaka med en ton av kola, utav det brynta smöret, samt en mustighet av de höstiga kryddorna. Riktigt smarrig! 
 
Ingredienser: 
2 ägg
2 dl socker (jag tog 1 dl rörsocker och 1 dl strösocker) 
1 dl mandelmjöl
1,5 dl vetemjöl 
100 g brynt smör 
2-3 äpplen
2 krm kardemumma
1 krm nejlika
1 krm muskot 
kanel, stösocker och mandelflarn till toppen  
 
Gör såhär: 
  1. Sätt ugnen på 175°C. 
  2. Klä en springform med bakplåtspapper (mellan 20-24 cm), samt smöra kanterna. 
  3. Bryn smöret tills det har fått en gyllenbrun färg. 
  4. Vispa sockret och äggen riktigt poröst. 
  5. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i sockret och äggen. Häll även i smöret och blanda ihop. 
  6. Skär äpplena i halvmånar. 
  7. Häll smeten i springformen och tryck ner äpplena.  
  8. Strö kanel, strösocker och till sist mandelflarn på toppen och grädda kakan mitt i ugnen, ca 30-35 min.
  9. Låt svalna något och ät kakan ljummen med exempelvis vaniljsås eller glass.  
 
Baka - höst - recept - äppelkaka