Chokladmacarons med salt karamellfyllning

De här macaronsen är förmodligen inte de snyggaste som jag har bakat i mitt liv, men de är helt klart några av de godaste. Macarons tycker jag ofta kan bli söt-sliskiga, men tillsammans med den salta karamellen så blev det underbart gott. Jag rekommenterar verkligen att ni testar att baka dem! Receptet har jag blandat av recept från Matildas bakblogg och hembakat, med vissa egna modifikationer.  
 
Det här behöver du: 
140 g äggvita
60 g strösocker
140 g florsocker
165 g mandelmjöl
185 g florsocker
20 g kakao
 
Till smörkolan:
150 g strösocker
2,25 dl grädde
125 g smör
en liten nypa flingsalt, eller efter behag 
 
Gör såhär:
  1. Gör fyllningen först så att den sedan kan tjockna i kylen. Häll socker i en kastrull och värm på medelhög värme, under tiden som sockret smälter ska du inte röra om något. Värm samtidigt grädden i en annan kastrull, den ska inte koka utan bara bli varm. Ta det smälta sockret från värmen och tillsätt smöret, nu kommer blandningen mest tskära sig och smöret kommer lägga sig ovanpå sockret. Inga problem – låt kastrullen stå på låg värme samtidigt som du rör om så kommer blandningen gå ihop efter ett par minuter. Tillsätt lite grädde i taget och låt sedan kolan koka i ungefär 5 minuter. Låt svalna och förvara i kylen.
  2. Vispa äggvitan riktigt hård i en rostfri bunke eller en glasskål. Blanda ihop strösocker och 140 g florsocker och vispa ner det i marängen i ca 2 min.
  3. Blanda ihop 185 g florsocker och mandelmjöl i en bunke. Sikta ner blandningen i marängen. 
  4. Vänd ihop smeten tills den är jämn. Rör om med slickepott tills marängen är lite lösare och något rinnig konsistens. Nästan som sockerkakssmet. 
  5. Fyll en spritspåse med marängen och spritsa ut rundlar, ca 3 cm i diameter, på bakplåtspapper. Låt macaronsen ligga och torka på plåten i 30–60 min. Sätt ugnen på 150 grader. Grädda macaronsen i 12 min och låt dem svalna.
     
  6. Fyll macaronsen och förvara dem i kylen. Ta gärna fram dem ur kylen ca 15 min innan de ska ätas. 
Macarons - hembakat

Lampa

Kolla vilken fin bordslampa som jag fick i helgen. Den står så fint på tvbänken. Den kommer från MIO. 
Jag blev verkligen bortskämd med massa fina födelsedagspaket i helgen och det var fint att få fira med både min och Thomas släkt. 
 
Idag hade jag det sista skolmomentet innan påsken, vilket innebär att jag nu går på påskledighet. SÅ underbart! Det känns välbehövligt att få ladda batterierna och få se något annat än skolans väggar. Dessutom kommer min syster och hennes familj hit från nordnorge, samt min andra syster från skåne så det kommer bli familjehäng i helgen, vilket ska bli väldigt mysigt. Jag hoppas på fint väder så att vi kan spendera mycket tid utomhus tillsammans. 
 
2

Solsken

Solglasögonen, samt vårskorna har fått göra entré.
 
Vädret under de senaste dagarna har varit SÅ underbart. Det har nästan (med betoning på nästan) varit lätt för en morgontrött människa som mig själv att kliva upp på morgonen då man har mötts av solstrålar som har lyst in i sovrummet. Att dessutom få höra det droppande ljudet av snö som smälter från taken, samt att få se bar astfalt gör mig lycklig ända in i hjärteroten. Våren är HÄR! 
 
Annars så har veckan rusat förbi. Den har bestått av väldigt varierade skoldagar med bland annat samverkansdagar med polisstudenter. Det har varit väldigt intressant att få höra hur de jobbar och hur vi tillsammans ska jobba mot samma mål. Jag och min basgrupp har även jobbat med utredningar och andra praktiska övningar såsom myndighetssamtal. Det är väldigt spännande att få använda sina teoretiska kunskaper i praktiken. Tänka sig att jag har gått över halvvägs på socionomutbildningen. Det känns helt galet! 
 
Nu ska jag baka tårta inför morgondagens födelsedagsfirande. 
Hoppas ni får en härlig fredag! 
Vår - socionom