Semlor

So it begins -  typ den bästa tiden på året, det vill säga tiden kring fettisdag. Nu har den officiellt startat för min del och i helgen bakade och avnjöt jag min första semla. Jag har testat många recept på semlor, men nu har jag hittat mitt favoritrecept. I det receptet bilr bullarna så saftiga, men samtidigt luftiga. Precis som jag vill ha dom. Sedan blir den hemmagjorda mandelmassan pricken över i:et. MUMS! Receptet hittar ni HÄR, men jag skriver även in det nedan. 
 
DET HÄR BEHÖVER DU
 
för 16 stora eller 32 små semlor: 

50 g röd jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk nymalen kardemumma
1 tsk salt
14 dl vetemjöl (840g)
150 g rumsvarmt smör
+ 1 ägg att pensla med

Mandelmassa till ca 6 semlor: 
100 g mandlar
100 g florsocker
1 äggvita

SÅHÄR GÖR DU: 
  1. Ljumma mjölken till ca 30 garder.
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken.
  3. Tillsätt socker, ägg, kardemumma, salt och allt vetemjöl. Börja att arbeta ihop till en deg, och tillsätt det rumsvarma smöret i klickar och fortsätt arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 för hand tills degen lossnar från kanterna av bunken.
  4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, allt från 40-60 minuter.
  5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela i 2 delar. Dela varje del i 8 bitar för stora bullar, eller 16 för små. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter för stora eller 6-8 för små. Låt svalna på galler.
  9. Skär ut ett lock på bullarna, gröp ur lite av bullen och lägg i en skål.
  10.  Mixa nötterna till mandelmassan till ett riktigt fint pulver.
  11. Tillsätt florsocker och mixa tills välblandat.
  12.  Knäck i äggvitan och mixa till en krämig mandelmassa. Använd direkt till semlor, eller förvara i kylen upp till en vecka
  13. Mosa mandelmassan med urgröpet från bullen och lite grädde så att det blir så krämigt som precis du vill ha det.
  14. Fyll med mandelmassa, spritsa lite grädde, på med lock och florsocker, sedan är det bara att njuta!!
 
Mat och bak | |
#1 - - Andreas A:

Var på skalan hamnar tiden efter fettisdagen - fastan?

Svar: Den tiden kommer minsann inte högt upp på skalan. En tid av gråt och tandagnisslan.
Julia Smetana-Nilsson

Upp