Nocturne

Vi skulle vilja tapetsera om i hallen, men det har varit väldigt svårt att hitta en tapet som faller oss (eller mig, hehe) i smaken. Ett tag funderade vi på att endast köra på helfärgat, men eftersom vi har det i övrigt i hela lägeneten så vore det kul med mönster i hallen. Något som försvårar är att hallen har såkallad boasering på halva väggarna så jag tycker inte att det passar med alltför moderna eller grafiska tapeter, men samtidigt tycker jag att många blommiga tapeter blir för gulliga. Så svårt!
 
Tapeten ovan heter Nocturne och kommer från Boråstapeter och jag måste säga att den är ett hett alternativ. Den gör av sig utan ta över för mycket. Sedan gillar jag även den blåa tonen. 
 

Vardag och sötsug

Dagens klädsel: Vit tjocktröja från ginatricot och byxor från Kappahl. 

Dagens tanke: Är det fler än jag som tycker att tisdag är en märklig dag i veckan? Det är inte början på veckan, och inte heller nära helgen. Bara en rätt så händelselös dag då vardagslunken på riktigt kickar in efter helgen. Känner någon igen sig? 
 
Dagens schema: Idag stod hemmaplugg på schemat, men jag måste säga att jag har känt mig lite som ett djur i en bur. Idag hade jag behövt komma mig UT och plugga någon annan plats än hemifrån, men jag tänkte i mitt stilla sinne att det skulle ta för mycket tid från skolarbetet att hoppa på bussen och dra till skolan, men såhär i efterhand hade det varit mer effektivt. 
 
Dagens sämsta: Att jag är så grymt sötsugen helatiden. Jag och Thomas försöker dra ner på sötsaks-tillfällena till två gånger i veckan, men vissa dagar krävs det hela min viljekraft att stå emot sötsuget. Speciellt i början på veckan då man kanske har kvar snask från i helgen. Idag har det legat en öppnad förpackning av en maraboukaka som har frestat mig hela dagen. Jag var nära på att slänga bort den, men nu har jag i alla fall stoppat undan den långt bak i ett skåp så att jag förhoppningsvis ska tänka till både en och två gånger innan jag drar fram den, haha. 
 
1

Semlor

So it begins -  typ den bästa tiden på året, det vill säga tiden kring fettisdag. Nu har den officiellt startat för min del och i helgen bakade och avnjöt jag min första semla. Jag har testat många recept på semlor, men nu har jag hittat mitt favoritrecept. I det receptet bilr bullarna så saftiga, men samtidigt luftiga. Precis som jag vill ha dom. Sedan blir den hemmagjorda mandelmassan pricken över i:et. MUMS! Receptet hittar ni HÄR, men jag skriver även in det nedan. 
 
DET HÄR BEHÖVER DU
 
för 16 stora eller 32 små semlor: 

50 g röd jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk nymalen kardemumma
1 tsk salt
14 dl vetemjöl (840g)
150 g rumsvarmt smör
+ 1 ägg att pensla med

Mandelmassa till ca 6 semlor: 
100 g mandlar
100 g florsocker
1 äggvita

SÅHÄR GÖR DU: 
  1. Ljumma mjölken till ca 30 garder.
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut dem med den ljumma mjölken.
  3. Tillsätt socker, ägg, kardemumma, salt och allt vetemjöl. Börja att arbeta ihop till en deg, och tillsätt det rumsvarma smöret i klickar och fortsätt arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 för hand tills degen lossnar från kanterna av bunken.
  4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, allt från 40-60 minuter.
  5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela i 2 delar. Dela varje del i 8 bitar för stora bullar, eller 16 för små. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter för stora eller 6-8 för små. Låt svalna på galler.
  9. Skär ut ett lock på bullarna, gröp ur lite av bullen och lägg i en skål.
  10.  Mixa nötterna till mandelmassan till ett riktigt fint pulver.
  11. Tillsätt florsocker och mixa tills välblandat.
  12.  Knäck i äggvitan och mixa till en krämig mandelmassa. Använd direkt till semlor, eller förvara i kylen upp till en vecka
  13. Mosa mandelmassan med urgröpet från bullen och lite grädde så att det blir så krämigt som precis du vill ha det.
  14. Fyll med mandelmassa, spritsa lite grädde, på med lock och florsocker, sedan är det bara att njuta!!
 
1