Marockanskt

 
 
 
För någon vecka sedan fyllde min käre man år och till lunch lagade jag denna rätt. Enkelt och väldigt gott. 
 

 
(för 4 portioner) 
 

Kyckling

2 vitlöksklyftor
1/2 tsk sambal oelek
1 krm svartpeppar
1/2 tsk spiskummin
1 krm malen kanel
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
1 msk olivolja
2 msk honung
8 kycklinglår

Sötpotatis

600 g sötpotatis
2 msk olivolja
salt och peppar

Vitlökskräm

1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche

Sallad

1 rödlök
2 st hjärtsallad (jag tog isbergssallad och ruccola istället) 
1/2 kruka bladpersilja
1/2 msk rödvinsvinäger
1 msk olivolja
 
 
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kycklingen: Pressa vitlöken och blanda med kryddorna, olivoljan och honungen.
  3. Lägg kycklingen i en långpanna och bred på kryddblandningen.
  4. Sötpotatis: Tvätta och dela sötpotatisen i halvor på längden. Skär några snitt på snittytan. Lägg dem med snittytan uppåt på kycklingplåten. Ringla över olivoljan, krydda med salt och peppar.
  5. Rosta kycklingen och sötpotatisen mitt i ugnen ca 30 minuter eller till kycklingens innertemperatur är 82˚C.
  6. Vitlökskräm: Pressa vitlöken i crème fraichen och rör om. Smaka av med salt och peppar.
  7. Sallad: Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Skala löken, strimla den, salladen och persiljan. Blanda kikärter, lök, sallad och persilja med vinäger och olja.
  8. Servera kycklingen med bakad sötpotatis, vitlökskräm och sallad.
Upp