Köttfärspaj

 
 
Idag lagade vi den här pajen till middag. Väldigt god maträtt med medelhavskänsla. Bra att laga i en sån här stor långpanna också. Blev många matlådor över för oss vilket alltid är tacksamt i det här hemmet då både jag och Thomas behöver det till lunch på veckodagarna. 
 
(ca 8 port)
 
Pajdeg
6 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
250 g smör
3 msk vatten
 
Fyllning
3 gula lökar
4 klyftor vitlök 
2 msk rapsolja
800 nötfärs
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 fpk krossade tomater (500 g)
0,5 dl tomatpuré
2 tärningar köttbuljong (eller 2 msk fond) 
1 msk oregano
200 g fetaost 
250 g körsbärstomater
1 burk oliver, utan kärnor 
4 dl ost, riven
 
 
1. Smula sönder smöret med de två mjölsorterna. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Låt pannan stå i kylskåpet ca 30 min.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan ca 5 min. Tillsätt färsen och låt steka med tills den blivit smulig och fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Tillsätt tomatkross och  puré och smula i buljongtärningarna. (eller häll i fonden) Låt puttra utan lock ca 15 min. Krydda med oregano.
3. Skär fetaosten i kuber och låt oliverna rinna av.
4. Sätt ugnen på 225°. Nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Häll färsröran i pajskalet, strö på osten och stick sedan i fetaost, oliver och halverade tomater.
5. Grädda mitt i ugnen 15-20 min tills pajen fått fin färg. Garnera med oregano.
 
 

Vill ha

1. 2. 3. 4. 5. 
 
Något jag verkligen har fått en dille på är grått. Jag gillar det på kläder, inredning.. ja, i princip till allt förutom vädret. 

Marockanskt

 
 
 
För någon vecka sedan fyllde min käre man år och till lunch lagade jag denna rätt. Enkelt och väldigt gott. 
 

 
(för 4 portioner) 
 

Kyckling

2 vitlöksklyftor
1/2 tsk sambal oelek
1 krm svartpeppar
1/2 tsk spiskummin
1 krm malen kanel
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
1 msk olivolja
2 msk honung
8 kycklinglår

Sötpotatis

600 g sötpotatis
2 msk olivolja
salt och peppar

Vitlökskräm

1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche

Sallad

1 rödlök
2 st hjärtsallad (jag tog isbergssallad och ruccola istället) 
1/2 kruka bladpersilja
1/2 msk rödvinsvinäger
1 msk olivolja
 
 
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kycklingen: Pressa vitlöken och blanda med kryddorna, olivoljan och honungen.
  3. Lägg kycklingen i en långpanna och bred på kryddblandningen.
  4. Sötpotatis: Tvätta och dela sötpotatisen i halvor på längden. Skär några snitt på snittytan. Lägg dem med snittytan uppåt på kycklingplåten. Ringla över olivoljan, krydda med salt och peppar.
  5. Rosta kycklingen och sötpotatisen mitt i ugnen ca 30 minuter eller till kycklingens innertemperatur är 82˚C.
  6. Vitlökskräm: Pressa vitlöken i crème fraichen och rör om. Smaka av med salt och peppar.
  7. Sallad: Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Skala löken, strimla den, salladen och persiljan. Blanda kikärter, lök, sallad och persilja med vinäger och olja.
  8. Servera kycklingen med bakad sötpotatis, vitlökskräm och sallad.